Grad Split

Grad Split je smješten na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji na Marjanskom poluotoku. Split mami svojom bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, te ljepotom prirodne i kulturne baštine. Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO – a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, već i zbog toga što Palača i njezin grad i dalje žive punim životom, tvoreći na taj način jedinstveni živući spomenik u svijetu.

Split čuva iznimne spomenike sakralne arhitekture među kojima je najznačajnija katedrala sv.Dujma, brojne gradske trgove od kojih treba istaknuti Prokurative, Pjacu, te Voćni trg. Splitska riva kultno je mjesto u gradu i omiljeno okupljalište Splićana. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu. Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenje i biciklizam, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama u kojima su stari Splićani tražili duhovni mir, nudi bijeg od gradske vreve.

Tu su i plaže, za grad veličine Splita neobično brojne i čistog mora, od slavnih pješčanih Bačvica do kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima u slikovitim konobama i restoranima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata, grad koji nudi zabavu od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do festivala.

hotel_jadran_logo

Rezervacije